Väntesorg

55 min
Att sörja en person som är här, men ändå borta. I våra grannländer Danmark och Norge säger man ventesorg om den känsla man som anhörig kan känna för en person som är obotligt sjuk, som psykiskt har försvunnit eller som är uppslukad av ett mångårigt beroende.

Man skulle kunna ställa sig frågande till varför vi behöver ord att klä in alla tillstånd i. Men enligt filosofen Jonna Bornemark är det helt grundläggande.

– Det är viktigt att veta att världen är större än våra ord. Det finns alltid känslor som blivit underverbaliserade, säger hon.

Psykologen Christina Fischler är inne på samma spår.

– Om man kan få en inramning på det som händer kan vi förhålla oss till det. Många patienter kommer till terapin med en stor resväska fylld med osorterad tvätt, och varje sak man tar upp och granskar kan man lägga i en viss hög och ju mer man kan lägga samman och säga det här hör ihop med det här, så det som känts obegripligt kan då brytas ner till mindre pusselbitar och bilda en helhet som man kan förstå, förklarar hon.

En som känner igen sig i ordet ”väntesorg” är Anna Pella. Hon skriver just nu en bok med det namnet som handlar om hennes dotter Agnes som föddes med en hjärnskada läkarna inte trodde hon skulle överleva.

I dag är hon 18 år gammal, men familjen lever fortfarande med vetskapen om att hon inte kommer att leva så länge.

– Det har varit såhär från start, vi har aldrig haft det på något annat sätt med henne. Minsta förkylning kan bli livshotande. Varje morgon när vi går upp så vet vi inte hur det är, hennes andning blir sämre för varje dag som går.

Gäster i programmet: Jonna Bornemark, filosof, Christina Fischler, psykolog, Allan Linnér, psykolog och Anna Pella, journalist, författare och förälder till Agnes.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Producent är Alice Lööf.

Programmet sänds direkt.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Bill (1) Evans, Sam Brown, Eddie Gomez, Marty Morell, Michael Leonard - What Are You Doing The Rest Of Your Life
  Album: From Left To Right
  Kompositör: Michel Legrand
  Bolag: Verve
 • 10.07
  Bill Evans - What Are You Doing The Rest Of Your Life?
  Album: From Left To Right
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.