Historien om Svensktoppen – Kyrkan rasar och vill stoppa programmet | Del 1/5

44 min
I första avsnittet om Svensktoppens historia reder Carolina Norén ut sanningen bakom rubriker och skandaler under 60- och 70-talet. En tid när Kyrkan upprördes över att Svensktoppen sändes samma tid som högmässan och proggrörelsen ville stoppa programmet som ansågs fult, kommersiellt och till och med farligt att lyssna på. Det fanns de som menade att om lyssnarna satt hemma och njöt av låtar om kärlek och romantik skulle de förlora sitt samhällsengagemang – Svensktoppen var en samhällsfara!

Historien om Svensktoppen - sanningen bakom skandalerna | Del 1/5

Farligt att vara programledare

Det kunde också vara farligt att vara programledare för Svensktoppen. Det fick Ulf Elfving erfara när han är nära att bli nedslagen av en överförfriskad och illasinnad trubadur. Det var efter att Ulf berättat att han jobbade med Svensktoppen.

Ett av 70-talets största proggband, Hoola Bandoola Band, går så långt att de vill stoppa sin musik från att bli testad på listan – men de får en rejäl överraskning av svaret från Sveriges Radios chefer.

Kyrkan rasar mot Svensktoppen

Och Svensktoppens producent, Lars Gurell, blir anklagad för att förfölja kristna då andliga sånger under en tid har problem att komma in på listan. ”Gud är stoppad på Svensktoppen” kan man läsa i tidningarna.

I det här avsnittet hör du intervjuer och inslag med; Ulf Elfving (programledare) , Mikael Wiehe (artist) , Lasse Anrell (musikjournalist), Lars Gurell (producent) , Mattias Lundberg (professor i musikvetenskap) , YTF-Yrkestrubadurernas Förening, Norsjö Församling, Lars Collmar (prost emeritus)

Programledare: Carolina Norén

Exekutiv Producent: David Rune

Svensktoppens fantastiska historia en dokumentärserie i fem avsnitt av Carolina Norén

Hör sanningen bakom rubrikerna och skandalerna genom åren. Återupplev genombrotten och långkörarna. Artister, tidigare programledare, psykologer, musikvetare, de som hyllar listan och de som kritiserat den hårdast talar ut. Hör gamla klipp och minns de älskade låtklassikerna. Högt och lågt blandas när Sveriges mest omtalade 60-åring ska firas och uppmärksammas i en dokumentärserie.

Carolina Norén är programledare för Svensktoppen och skapare av serien Svensktoppens fantastiska historia. De första två avsnitten släpps i Sveriges Radio Play 13/10.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.15
  Hootenanny Singers - Omkring Tiggar'n Från Luossa
  Album: Svenska Sommarvisor
  Kompositör: Gunde Johansson
  Bolag: Universal Music
 • 12.15
  Lars Winnerbäck - Om Du Lämnade Mig Nu
  Kompositör: Lars Winnerbäck
  Bolag: Universal Music
 • 12.15
  Helen Sjöholm, Benny Andersson - Du Är Min Man
  Album: Du Är Min Man
  Kompositör: Benny Andersson
  Bolag: Mono Music
 • 12.15
  Peter Jöback, Anders Eljas, Malmö Musikteaters Orkester - Guldet Blev Till Sand
  Album: Svensktoppen 40 År
  Kompositör: Benny Andersson
  Bolag: Sony
 • 12.15
  Egon Kjerrman - Kom Ner Från Taket
  Album: Polydor Singlar 1960-64
  Kompositör: Peter Koelewijn
  Bolag: Polydor
 • 12.15
  Hoola Bandoola Band - Vem Kan Man Lita På
  Album: Skånska Rök'n'roll-Hits
  Kompositör: Mikael Wiehe
  Bolag: Hard Rock