Varför är det så känsligt att prata om politik på middagen?

48 min
Många tycker det är direkt obehagligt när nån tar upp en politisk sakfråga på middagen. Men varför är det så egentligen? Vi undrar också om hur driftsstoppet för Instagram och Facebook påverkade våra influerare. Den allmänna och lika rösträtten firar 100 år i år, men hur allmän och lika var den egentligen 1921?

I dag ska det handla om partipolitiska diskussioner i sociala sammanhang. Många svenskar tycker att det är direkt obehagligt. Beror det på att politiken i sig eller på en ovilja att bli osams? Och är det alltid helt fel att inleda ett samtal om kärnkraften på en middagsbjudning? Vi reder ut det här tillsammans med Sofia Larsson, etikettexpert på Svenska Dagbladet och Tomas Ramberg, politisk kommentator på Sveriges Radio.

Efter det stora driftstoppet för Facebook och Instagram igår undrar vi hur svenska influerare reagerade. Katastrof eller en nyttig påminnelse om vikten av att se till att man kommunicera med sina följare på andra sätt, kanske via mejllistor? Linda Hörnfeldt, grundare av intresseföreningen Influencers of Sweden svarar på våra frågor.

I år är det 100 år sen Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt. Men hur allmän var rösträtten 1921 eftersom det fortfarande fanns flera grupper som inte hade rätt att rösta? Med hjälp av forskaren Fia Sundevall, docent i ekonomisk historia vid Stockholms universitettar vi reda på hur begränsningarna såg ut och vad de berättar om synen på rättigheter och skyldigheter i den tidens Sverige.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Daniel Alling
Producent: Niklas Runsten

Musik som spelats i avsnittet