Varför förekommer inkilningar inom idrotten?

48 min
Den senaste tiden har upprörande vittnesmål inom svensk lagidrott berättat om hur inkilningar inneburit grova kränkningar och sexuella övergrepp. Varifrån kommer behovet att utföra dessa ritualer?

Hur förebygger man kränkande initiationsriter?

Vittnesmål från bland annat hockeymålvakten Erik Granqvist berättar om hur inkilningar inom idrottsvärlden inneburit grova kränkningar, alkoholförgiftningar och sexuella övergrepp. Särskilt när man övergår från junior till senior. Hur välkomnar man en ny spelare i lagen utan att utsätta personen för kränkningar? Fotbollstränaren Olof Unogård gästar programmet. Han har studerat om inkilningar inom ungdomsidrotten på GIH. Dessutom medverkar Daniel Alsarve, doktor i historia vid Örebro universitet som forskar om hockey och maskulinitetsnormer. 

Är eken framtidens träd?

Vi undrar om nyplantering av stora ekskogar i Sverige är framtidens klimatvänligare skogsbruk. Vad gör eken till ett framtidsträd? Vilka fördelar finns med en ekskog jämfört med en barrskog? Vi pratar med Ekexperten Anna Jensen, docent och forskare vid Linnéuniversitet.

Programledare: Thomas Nordegren

Bisittare: Louise Epstein

Producent: Ulrika Lindqvist