När Vargtass från TV-serien Familjen Macahan blev svensk rockstjärna

50 min
Sju repliker i TV-serien "Familjen Macahan" förvandlar Vargtass till svensk tonårsidol. 1980 ska nu den okände skådespelaren Duane Loken komma till Sverige och Småland- som rockstjärna. Vargtass kommer!

Det amerikanska filmbolaget förstod ingenting när säckarna med beundrarpost från Sverige började anlända till Hollywood. Det var alla adresserade till den okände skådisen Duane Loken, alias Vargtass i TV-serien "How the West was won". Eller Familjen Macahan, som den hette på svenska.

Vargtass var bara med i tjugo minuter och med sju repliker i det allra sista avsnittet av Macahans som sändes i svensk TV den 24:e november 1979. Serien var ingen större framgång vare sig i USA eller internationellt. Förutom i ett land. Sverige.

Tidningarna Poster och senare Veckorevyn upptäckte snabbt att en bild på Vargtass höjde upplagorna med rekordsiffror. Då föddes idén. Varför inte förvandla Vargtass till svensk rockstjärna? Det här är berättelsen om hur det gick när Vargtass kom till Sverige. Från succé till en kylslagen parkering utanför diskoteket Kajutan i småländska Ljungby, en sen kväll i november 1980.

En P4-Dokumentär av Ola Hemström.

Researchhjälp: Magnus Karlsson

ola.hemstrom@sverigesradio.se

Vill du lyssna på fler dokumentärer av Ola Hemström eller en lång intervju med Duane Loken själv hittar du dem här: