VECKAN: Kvinnor i kriminella miljöer

10 min
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.

I P3 Krims nyhetsuppdatering den här veckan tar vi ett grepp om en polisrapport som visar att kvinnor har större delaktighet i de kriminella miljöer än vad man tidigare trott.

Rapporten beskriver att kvinnor sällan genomför det grova våldet, men kan verka planerande. De kan förvara vapen och droger eller sätta upp möten för personer som sedan faller offer.

I avsnittet intervjuas Sven Ahlbin som är verksamhetsutvecklare på nationella operativa avdelningen, Noa. Han är en av författarna till rapporten.

– Det kan vara att man hjälper till att arrangera. Till exempel att man förvarar gods, vapen, narkotika. Man gömmer, hyr bilar eller kanske i andra sammanhang står som ägare för olika former av bolagsformer som gör att de försvinner i det stora hela, säger Ahlbin om kvinnornas roll.

I rapporten står det bland att annat att det finns information om att kvinnor och män försöker infiltrera polisen genom att söka sig till polisutbildningen och civila anställningar.

– Vi har ju fått det till oss men har inte på något sätt kunnat kontrollera upp det. Så det är en av våra rekommendationer till polismyndigheten att på ett tydligare sätt titta på det här och se om det stämmer, säger Sven Ahlbin.

Programledare:

Evalisa Wallin

Viktor Ahldén

Producent: Linus Lindahl

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15