Veckans ord: Team

4:26 min
Varje vecka väljer någon på kulturredaktionen ett ord i tiden. Felicia Frithiof ser sig överallt indragen i team.

Är du team Aniston eller team Jolie?

Var ett ställningstagande större delen av jordens befolkning behövde göra vid mitten av 00-talet. Här fanns ingen neutral position, du hejade antingen fram den försmådda hustrun i det upplösta A-listeäktenskapet mellan Jennifer Aniston och Brad Pitt, eller också den – då – nya kärleken Angelina Jolie.

Några år senare återuppstod den universella lagindelningen i ett obegripligt men harmlöst val mellan en varulv och en vampyr som föredragen fiktiv romantisk partner i "Twilight"-serien. Är du team Edward eller team Jacob?

Ett par år in på tjugotalet har teamandan trängt sig in i varje vrå av livet. Vi är inte ett par, vi är ett team. Inom vården och skolan jobbar man inte längre i arbetslag utan i – ja, ni fattar. På jobbet är vi team havremjölk eller team komjölk i kaffet. Vi åker åter, i ett svårt anfall av svengelska, på övningar i teambildning. En del av oss kommunicerar i Teams, men det finns också andra digitala mötesverktyg. Zoom, till exempel, som ligger väldigt nära det högtyska ordet "zoum" med samma ursprung som det engelska "team". Vilket från början syftar på en grupp dragdjur. Till skillnad från svenskans "lag", som i stället härrör från ett festligt sällskap eller gille.

Jag vet inte vad det säger om oss att vi hellre använder dragdjur än festsällskap som förebild för en gruppgemenskap.

Men för varje notis jag får av "Team Havremjölk" i Teams stiger en sorts maktlös panik över att jag aldrig mer kan hålla mig alliansfri ifråga om mjölkdryck. Jag har avkrävts en lojalitet. Men jag kommer ifrån ämnet. Nej, det handlar inte om Nato, era möp:are (militärt överintresserad person, reds. anm.), det här är trots allt ett kulturprogram. Så:

I dag är frågan envar måste ställa sig: Är jag team Depp eller team Heard? Och här tycks hela internet ha bestämt sig.

Förtalsrättegången mellan skådespelarna och tidigare makarna Johnny Depp och Amber Heard, som båda anklagar varandra för relationsvåld, har livesänts online i ett antal veckor. Det är djupt privata detaljer om våld, missbruk och ett kraschat äktenskap som tävlingsunderhållning.

Normalt sansade personer i min närhet följer rättegången slaviskt. En kommenterar att det enligt henne tydligt är "Depps team som håller en ton som är mest konsekvent och trovärdig". Jag orkar inte påpeka att rättegångslogiken ser ut så, det har inte blivit Heards tur att vittna än. Men hatet som väller fram är kompakt, tre miljoner personer kräver att Amber Heard sparkas från sin kommande film.

Jag kan leva med att avkrävas lojalitet för den ena eller andra sidan i alla frågor från hur man bäst introducerar sitt spädbarn för mat till vilken mjölkdryck jag har i kaffet, men jag drar gränsen vid skuldfrågan i en rättegång som kretsar kring relationsvåld. Festen är slut, det är teamifiering i sin värsta form. Ett frustande oxspann som rusar fram.