Vem är värd medalj i Sverige?

48 min
Ordnar och medaljer är på väg tillbaka i Sverige, men vem är egentligen värd en medalj? Hur mäktig är egentligen den tyska förbundskanslern i det egna landet? Och vilken roll har de intellektuella spelat i historien?

Oavsett vem som tar över på posten som förbundskansler i Tyskland så får han stort inflytande i EU och i världen. Men hur stort är inflytandet egentligen i den egna nationen? Vem har mest makt i sitt land: den svenska statsministern eller den tyska förbundskanslern? Vi frågar SVT:s tidigare utrikeschef Ingrid Thörnqvist.

I förra veckan kom ett efterlängtat besked för alla heraldiker. Det ska åter bli möjligt för svenskar att få en medalj eller orden, det har den nya förtjänstutredningen föreslagit. Vilken roll vill utredaren Björn von Sydow att det nya, moderna belöningssystemet ska ha i Sverige?

Vi fortsätter vår intervjuserie om hur det är att vara intellektuell i Sverige med en djupdykning i de intellektuellas historia. Hjälper oss gör Kim Salomon, professor emeritus i historia vid Lunds Universitet, som skrivit en bok om de intellektuellas roll i historien.

Den engelska skådespelaren Daniel Craigs sista film som i rollen James Bond har premiär i dagarna. Samtidigt ger han sig in i debatten om vem som bör axla rollen som Bond framöver genom att säga att det finns andra roller som passar bättre för kvinnor eller icke-vita skådespelare. Louise målar en bild av hur en film med en kvinnlig Geraldine Bond skulle kunna se ut.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Amanda Rydman

Research: Olle Björkman

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.33
    Andy Vinter - Dr. No: James Bond Theme (arr. C. Egan and A. Vinter)
    Andy Vinter
    BOND for Orchestra
    Etikett: Carl Davis Collection