Vem bryr sig? | Därför blir det ingen skattereform

25 min
Sedan "århundradets skattereform"i början av 1990-talet har skattesystemet lappats och lagats. Enligt Januariavtalet skulle en ny skattereform genomföras under mandatperioden, men så blev det inte.

Arbete och kapital

1976 skrev Astrid Lindgren i sin Pomperipossasaga om en marginalskatt på 102 procent. I april 1981 reformerades skattesystemet i en uppgörelsen mellan C, FP och S som kallats "Den underbara natten". 10 år senare var det dags för "århundradets Skattereform". Under de tre decennier som gått sedan dess har skattesystemet lappats och lagats, skatter ändrats och många undantag och avdrag har införts.

Jämfört med liknande länder har Sverige högre skatt på arbete och lägre på kapital, och boende i villa gynnas skattemässigt framför de som bor i hyresrätt.

Enligt den fjärde punkten i Januariavtalet var det dags för en ny skattereform under den här mandatperioden – men den blev aldrig av. Vad krävs för att partierna ska kunna enas om en ny skattereform som kan överleva regeringsskiften?

Vem bryr sig? med Monica Saarinen och Tomas Ramberg

I serien Vem bryr sig? går Tomas Ramberg och Monica Saarinen till botten med frågorna berör många, men som inte tas upp i partiernas kampanjer till riksdagsvalet.

Här är ämnena som serien kommer att handla om:
Långtidsarbetslöshet
Tillståndsprocesser
Skattereform
Stress i arbetslivet
Bostadsbristen

Producent: Maja Lagercrantz

Tekniker: Ludvig Widman