Verklighetens death game: Sara Sundberg, Bogotá

2:54 min
Utrikeskrönika 22 juli 2021

Bogotá, torsdag.

När jag gick i gymnasiet kommer jag ihåg att en kompis berättade att hon hade sett en kille i vår årskurs gå runt på stan med en mantel och två purjolökar hängandes runt halsen. Han spelade tydligen death game, på svenska ungefär ett dödsspel eller dödslek.

Det är en typ av rollspel som gick ut på att man skulle söka upp andra spelare och mörda dem, men inte med riktiga vapen utan med frukter och grönsaker som symboliserade vapen istället. Gymnasiekillens purjolökar var svärd i spelet. Egentligen hade jag ingen relation till varken den här killen eller till death game, men på något sätt har bilden jag fick upp i huvudet när min kompis berättade fastnat. Det var så roligt att föreställa sig någon gå runt på stan med mantel och purjolökar runt halsen.

På andra sidan jorden, lite drygt tio år senare, kommer jag plötsligt att tänka på det här igen. Det är i oktober 2019 i Chiles huvudstad Santiago, och från en dag till en annan ändras allt; inte minst vilka accessoarer folk började bära. Det var citroner hängandes runt halsen, eller i plastpåsar som snirklade runt handlederna, cyklop och simglasögon istället för halsband, bygghjälmar istället för keps och såklart scarfs som täckte näsan och munnen. Det är ju inget konstigt nu, men ni måste komma ihåg att det här var innan pandemin. Dessutom gick var och varannan person runt med vattenpistoler.

Det var för att citron sas hjälpa mot tårgas, och i vattenpistolerna var det bikarbonat blandat med vatten - också det en kur mot den konstanta tårgasen i centrala stan. Anledningen till de här nya accessoarerna, eller vad man ska kalla det, var de stora sociala protesterna som då nyss startat i Chile.

Protesterna som nu lett fram till att landet ska få en ny konstitution, en som skrivs av en församling folkvalda och som ska ersätta carta magnan från Pinochet-eran. Priset som några av demonstranterna fick betala var bland annat sexuellt våld, ögonskador och till och med döden.

Sedan dess har även Colombia sett omfattande protester. I våras var colombianerna ute på gatan i drygt en och en halv månad och protesterade mot en reform som bland annat skulle höja momsen på basvaror, mitt i en pandemi då allt fler blivit fattiga. Även här har priset varit högt. Enligt officiella siffror har 21 personer dött. Protesterna har haft paus i drygt en månad, men återupptogs i förrgår i mindre skala. Återigen var cyklopen, simglasögonen och bygghjälmarna tillbaka på gatorna. Däremot såg jag inga citroner.

Men citroner eller inte, protestaccessoarerna är lite som den här gymnasiekillens purjolökar runt halsen. Skillnaden är att hans death game var på låtsas.