Vi äter bananskal, dricker champagne och lyssnar på musik

Bananer är världens vanligaste frukt. (Eller egentligen är det tomat, men de flesta betraktar nog tomat som en grönsak...)
Skalet utgör 30 till 40 procent av bananens vikt. Och slängs oftast i våra trakter. I andra delar av världen äts det. För det är både gott och nyttigt.
Vi lagar en curry med kokosmjölk på skalen från övermogna bananer.
Dessutom testar vi hur olika musikstycken påverkar smaken på champagne, inspirerat av en undersökning som den brittiska vintidningen Decanter har skrivit om.
Meny har tidigare gjort program om hur musik påverkar smakupplevelser. Nedan hittar du en länk till det.
Människor över hela världen gillar samma typ av lukter, oavsett vilken matkultur de kommer från.
Det är resultatet av en studie som gjorts av forskare från bland annat Karolinska institutet och University of Oxford.
- Kulturen spelar knappt nån roll alls, berättar Artin Arshamian, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet. Om vi gillar eller ogillar en lukt styrs till ungefär hälften av molekylens struktur, och till hälften av personlig smak.
Musik som spelats i avsnittet
-
10.04Massimo Ranieri - AgataAlbum: Napoli A Modo MioBolag: Columbia
-
10.18Itzhak Perlman/Chicago Symphony Orchestra/Carlo Maria Giulini - Concerto for Violin and Orchestra in D major, Op. 77 (1999 Digital Remaster): Third movement: Allegro giocoso, ma non troppo vivacItzhak Perlman/Chicago Symphony Orchestra/Carlo Maria GiuliniBrahms: Violin ConcertoEtikett: Warner Classics
-
10.18Claude Debussy, Emmanuel Ceysson, Orchestre National De Lyon, Jun Markl - 2 Danses, "Danses sacree et profane": No. 2. Danse profanteAlbum: Debussy: Orchestral Works, Vol. 7Bolag: NAXOS