Vi går i kloster – för maten

30 min
Syster Therése Olsson grundade ett eget kloster där hon är den enda nunnan. Maten är viktig i hennes liv. Och advent innebär fasta. Vi går i kloster och äter under tystnad.

Mitt i Linköping, bland affärs- och restauranggator, ligger ett litet kloster, kanske Sveriges minsta – Linköpings kloster. Det grundades och drivs av syster Therése Olsson som bor där själv sedan 2014. 

– Måltiden och nattvarden, är kyrkans centrum, säger hon. Vad och hur vi äter är ett sätt att visa omsorg, solidaritet och generositet i världen.

Hon ser måltiden som en förlängning av kyrkans nattvard.

När Meny besöker Linköpings kloster är det mitt i advent. För många betyder det mys och extra god mat december igenom.

För syster Therése betyder det fasta. Adventsfastan eller Den lilla fastan sträcker sig ända fram till jul. Då äter hon helt vegansk. Ett lagat mål mat om dagen under ett ätfönster på sex timmar.

Att känna hunger är en speciell erfarenhet, särskilt i vår tid när det finns mat överallt och de flesta kan äta precis vad och när de vill.

– Det är en skillnad på att känna sig hungrig och att känna ett sug. Att bjuda suget lite motstånd påverkar hur du tillreder och äter maten och gör något med respekten och tacksamheten för maten.

Ett samtal om dukning, principer, frosseri och hur det kom sig att syster Therése startade ett eget kloster.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.29
  Dietmar SchwalkeAlexander Malter - Spiegel im Spiegel
  Dietmar SchwalkeAlexander Malter
  Arvo Part Alina
  Etikett: ECM New Series
 • 10.33
  Alexander Malter - Pärt: Für Alina (Reprise)
  Alexander Malter
  Arvo Pärt: Alina
  Etikett: Universal Music