Vi provsmakar nya veganprodukter, avdelning färs- och bullar

30 min
Nya alternativ till köttfärs och köttbullar har dykt upp. Importerad soja har ersatts av andra råvaror. I många fall svenskodlat — åkerböna, gråärt, sötlupin, raps och gula ärtor. Vi tillagar och smakar.

- Det är spännande, säger Menys Nina Frogneborn. Framtiden har äntligen hamnat på våra hyllor.

De veganska köttalternativen har länge dominerats av sojaprodukter. Köttfärs, hamburgare, korvar och köttbullar har gjorts av importerat sojaprotein.

Under flera år har det pratats om möjligheten att tillverka från svenska råvaror. Efter att länge varit på forsknings- och försöksstadiet har nu nya produkter nått butikerna.

Svenskodlade råvaror som sötlupin, gråärt, åkerböna, raps och gula ärtor.

En del produkter utgår från hela råvaror och modifierar dem genom en försiktig processning. Ingredienslistan blir då kortare och lättare att förstå sig på. 

Andra utgår från processade råvaror, istället för hel ärta används t ex ett extraherat ärtprotein. Då blir ofta ingredienslistan längre.

Smakmässigt märks en trend att vara försiktig med kryddning och smaksättning, vilket gör att produkterna kan användas i fler sammanhang.

Färserna går från i princip bara krossade råvaror, till en produkt som nästan ser ut som en vanlig köttfärs.

Bullarna/bollarna rör sig på skalan från köttbullelika i konsistensen till tydligt grönsaksursprung. De flesta mer lika pellets än bollar.

Sammanfattning: Det har hänt mycket. Producenterna visar tydligare upp vilka råvaror som används. Man går mer mot att vara en självständig produkt än en köttersättning. Variationen i smak och struktur är stor.

Testade produkter: Svenskodlad färs original, Scan vegofärs av åkerböna gråärt och raps, Peas of heaven färs, Stacky's original, Felix vegetariska delikatessköttbullar, Scan vegobullar av åkerböna och gråärt, Coop ärtpuckar på gula ärtor med soltorkade tomater, ICA bönbollar med kålrot och picklad rödlök, Bärta filéer av fermenterade gula ärtor.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.17
  Marianne Mirage - L'amore è finito
  Album: L'amore è finito
  Bolag: Sugarmusic
 • 10.21
  Alessio Caraturo - Aspettami
  Album: Ciò che desidero
  Bolag: Carosello Records
 • 10.31
  Marianne Mirage - L'amore è finito
  Album: L'amore è finito
  Bolag: Sugarmusic