Víkingur Ólafsson spelar Mozart och Bach

Här finns inget ljud
Den isländske och mycket uppskattade pianisten Víkingur Ólafsson gör här sin Promsdebut. Vi hör musik av Bach och Mozart och Philarmonia Orchestra spelar också symfonier av Prokofjev och Sjostakovitj.

Konserten inleds med Prokofjevs Klassiska symfoni, skapad 1917 i slutet av första världskriget och skriven i Joseph Haydns anda. Resultatet är musik som låter som 1900-talsmusik, men med blinkningar till det sena 1700-talet.

Konserten avslutas med en annan ryss. Vi hör Sjostakovitjs nionde symfoni som han skrev under de sista veckorna av andra världskriget. Verket blev alls inte någon grandios hyllning till det sovjetiska krigsmaskineriet som hade slagit tillbaka nazisterna. I stället blev det en lekfull orkesteruppvisning. Lite cirkus, lite Haydn, några skämt.

Men huvudperson är ändå den isländske pianisten Víkingur Ólafsson som i och med den här konserten gör sin BBC Promsdebut. Han börjar med Bach. Vi får lyssna till en av tonsättarens 13 konserter för klaverinstrument och stråkorkester. Det gäller Cembalokonsert nr 5 f-moll, tonsatt runt år 1733.

Under just den här tiden studerade Bach den samtida Vivaldis sätt att tonsätta olika konserter för soloinstrument, trots att Vivaldi aldrig skrev någon sådan för klaviatur. Vivaldi eller inte, lyssna på den lugna mellansatsen så hör ni Bach till 100 procent.

Mozart pianokonsert nr 24 är en av två som är i en molltonart. Men trots det lite sorgsna valet skriver han det här under en arbetsintensiv och lyckosam period, 1786. Operan Idomeneo har satts upp igen i Wien och samtidigt skriver han Figaros bröllop.

Mozart lämnade plats för pianistens egna insatser i kadenserna i den tredje satsen. Här har Víkingur Ólafsson valt att själv skapa dem, inte valt någon annans.

Philharmonia orchestra. Solist: Víkingur Ólafsson, piano. Dirigent: Paavo Järvi.

1. Sergej Prokofjev: Symfoni nr 1 D-dur, ”Den klassiska”
2. Johann Sebastian Bach: Cembalokonsert nr 5 f-moll
3. Wolfgang Amadeus Mozart: Pianokonsert nr 24 c-moll
4. Wolfgang Amadeus Mozart: Ave verum corpus
5. Dmitrij Sjostakovitj: Symfoni nr 9 Ess-dur

Konsert från 14 augusti 2021, Royal Albert Hall i London.

Programledare: Per Feltzin

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.01
  Sergej Prokofjev - Symfoni nr 1 D-dur, ”Den klassiska”
  Philharmonia orchestra, Paavo Järvi
 • 20.16
  Johann Sebastian Bach - Cembalokonsert nr 5 f-moll
  Philharmonia orchestra, Paavo Järvi, Víkingur Ólafsson
 • 20.28
  Wolfgang Amadeus Mozart - Pianokonsert nr 24 c-moll
  Philharmonia orchestra, Paavo Järvi, Víkingur Ólafsson
 • 20.58
  Wolfgang Amadeus Mozart - Ave verum corpus
  Víkingur Ólafsson
 • 21.02
  Dmitrij Sjostakovitj - Symfoni nr 9 Ess-dur
  Philharmonia orchestra, Paavo Järvi