Vikten av en koloniträdgård och sensommarens insekter

96 min
Det är 100 år sedan koloniträdgårdarna började odlas i Sverige, till glädje inte bara för människor utan också för bland annat insekter. Vi ställer oss också frågan om vad det är vi hör, så här i sensommar tid - är det en syrsa eller en vårtbitare? Och så lär vi oss snickra en mulmholk. Programledare: Joacim Lindwall.

Koloniträdgården, en älskad oas för många stadsbor, fyller 100 år. Kvinnan bakom hette Anna Lindhagen. Hon reste till England och Tyskland i början på 1900-talet och tog med sig idén hem till Sverige. Då pratade ingen om biologisk mångfald. Idag vet man att till exempelvis insektslivet i ett koloniområde är mycket rikare än i den omgivande staden. Naturmorgons reporter Lena Näslund träffar Katja Jassey, ordförande i Stockholms koloniträdgårdar och Christian Julius från Långholmens koloniträdgårdar.

Vad en fågelholk är, vet vi ju, men vad är en mulmholk? Hur bygger man en sådan och var ska den hängas upp? Och framför allt, vilka ska flytta in? Svaren levereras av Nicklas Jansson, forskare och skalbaggsexpert från Linköping i Mats Ottossons reportage.

Det är ingen syrsa, det är en vårtbitare! Nu är den tid på året då hörseln prövas som mest, men vad är det egentligen vi hoppas på att få höra? Vi reder ut med Oskar Kindvall som forskar på hopprätvingar

Spindlar i mängder - vad gör de egentligen? Är det parningstider, spindeldagis, eller sitter de helt enkelt och gottar sig i solen?  Frågan kom från en lyssnare och Kajsa Mellbrand, spindelexpert svarar.

Och författaren Mikael Niemi funderar över vandraren och betraktaren i oss alla i veckans kråkvinkel.

Programledare: Joacim Lindwall.