Vinnare av Sveriges Radios Novellpris 2021: Missing People av Karin Smirnoff i uppläsning av Maja Runeberg.

24 min
Han fick sälja skotern för att ha råd med handpenning till stugan i Västerbotten. De köpte huset för ha en plats att bara vara på, de två.

Men att "bara vara" är inte så lätt, inte ens om stugan ligger vackert intill en sjö. Han eldar, dricker öl och äter korv. Hon längtar efter något helt annat. Första morgonen i stugan kommer Missing people förbi, de letar efter grannen Tage Nilsson...

En klaustrofobisk och gåtfull Radionovell specialskriven för radio av Karin Smirnoff - nu aktuell med romanen Sockerormen

Som, när hon fick vet att hon vunnit, sa:

Det är lyssnarpriser som är roligast att få - det är väldigt fint att känna att det man gör når ut!

och på frågan om vad det är för radionovell hon skrivit svarade:

Det är en relationsnovell men jag har lite svårt att beskriva vad den handlar om - jag har bara försökt skriva ihop något som kändes bra!

Maja Runeberg är skådespelare vid Norrbottensteatern där hon senast spelade i Ibsenkalaset.

Ni lyssnare röstade fram vinnaren av Sveriges Radios Novellpris - 5 noveller var nominerade av en juryn som i år bestod av fyra bokcirklar: ”Svavel" i Jönköping, ”Astrid” i Umeå, ”Kapitelslukarklanen BK” i Piteå och "Salongen" i Göteborg och de hade totalt 12 Radionoveller att ta ställning till.

Fem lyssnare vann ett exklusivt novellpaket för sina motiveringar till varför just Missing People skulle vinna Sveriges Radios Novellpris 2021.

Yvonne Suter
Under ytan och upp i molnen. En fluffig och knivskarp historia med ett språk som svävar och dimper ner i bestick-lådan på köksbänken. Någon saknas, något fattas, ett tomrum att tycka om, ett tomrum att fylla i. Jajamänsann!

Ragna Larsson
Karin Smirnoff är överjävlig på att skriva så att det som finns mellan raderna blir tydligt. Inget vältrande i detaljer. Inget våld, bara dess verkningar.

Helena Messing
Missing People innehåller allt - utom svar. Kärlek och förnedring. Värme och iskyla. Humor och spänning! En berättelse det varken går att sluta lyssna på eller sluta tänka på. Vad hände? Och varför? Sinnrika ledtrådar delas ut men lyssnaren måste själv väva ihop dem till en lösning. Eller finns det flera? Detta gör denna radionovell storartad!

Monica Sandberg 
Spänning, humor och svärta. Tog tag i mej från första ordet. Jajamänsan!

Pär Jörgensen
Den biter sig kvar efter lyssningen. Det finns ett antal trådar i historien, vissa bara antyds, som får historien att växa långt utöver de dryga tjugo minuterna. Frågetecknen, som de lösa trådarna skapar, är både plausibla i sin vaghet och driver på omfånget till något större än en kort historia.

Producent: Joseph Knevel

Tillgänglig fram till 22 april 2022.