Visselblåsaren: "Facebook gör hatet värre"

44 min
Visselblåsaren Frances Haugens kritik var hård i brittiska parlamentet. Instagram är den värsta plattformen för unga, sa hon. Och Facebook vill inte offra en uns av sin vinst för att satsa på säkerhet.

Den tidigare Facebookanställda applåderade den brittiska Online Safety Bill-kommitténs planer på reglera Facebooks tjänster, bland annat genom att placera nya skyldigheter på företaget, och låta dem synas i sömmarna av den brittiska mediemyndigheten Ofcom.

Frances Haugen menade också att Facebooks egna forskning beskrev att problemet liknade ett narkotikaberoende, där barn och unga blir olyckliga, inte kan kontrollera sitt användande av appen, och känner att de inte kan sluta använda den.

Att upprepat titta på skönhetsidealiserade bilder är kopplat till en negativ upplevelse av ens egen kropp, lägre självkänsla och öppnar för ätstörda beteenden, det beskriver ett nytt forskningsunderlag från Karolinska Institutet till Statens medieråd.

Förtydligande: I podden nämns att Sveriges vaccinationsgrad ligger på cirka 80 procent. Vi vill förtydliga att det gäller befolkningen 16 år och uppåt.

I programmet hörs: Camilla Widebeck, Ulrika Björkstén, Lena Nordlund, och Sara Sällström - från Vetenskapsredaktionen på SR.