Vladimir Putin – från ansiktslös byråkrat till fruktad världsledare

80 min
Berättelsen om KGB-spionen som blev president, lovade ordning och stabilitet men nu har startat ett nytt krig.

Det är mycket man inte vet om Vladimir Putin, både som president och privatperson.

Redan när han utsågs till Jeltsins premiärminister och kronprins 1999, började arbetet med att bygga upp bilden av Putin som en stabil och stark ledare.

Från den påvra uppväxten i Leningrad (Sankt Petersburg) finns berättelser, många av dem från Putin själv, om hur han började med kampsport och fick svart bälte i judo, hur han slogs mot råttor och andra pojkar på innergården och hur han en dag som tonåring knallade upp på KGB:s antagningskontor och bad om att bli anställd.

Det här är berättelsen om KGB-spionen som blev politiker, chef för FSB, premiärminister och president. Om hårdför politik, stark retorik och om att gå från relativt okänd till paria bland andra världsledare.

I programmet hörs Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Johanna Melén, SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg och Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare på Försvarshögskolan.

Ljudklippen är hämtade från Sveriges Radio, CBS, BBC, RT, AP, Sky news.

I vår research har vi bland annat haft nytta av böckerna "Mannen utan ansikte" av Masha Gessen, "Putin direkt" av Natalija Gevorkjan, Natalja Timakova och Andrej Kolesnikov, samt "Mina ryska vänner" av Johanna Melén.

Avsnittet publicerades den 4 mars 2022.