Welcome to Rinkeby, Mr Gurnah!

54 min
Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah är på besök i Stockholm för att möta sina läsare. Några av dem mötte han idag på biblioteket i Rinkeby. Lärde han sig något nytt om sig själv i mötet med eleverna?

”JAG LEVER BILDERNA – SEDAN MÅLAR JAG”

Det säger konstnären Sara Vide Ericson, aktuell med utställningen "Ditch dance" på Kulturhuset i Stockholm. Och nog svänger det i dikesdansen och i hennes målningar, bland myrar, hästar och vattendrag, och med en kvinna i långa vida klänningar i centrum.

ANDREAS T OLSSON GÖR SISTA FÖRESTÄLLNINGEN AV ”SUFFLÖREN” PÅ DRAMATEN

I tio år har Andreas T Olsson spelat sin monologföreställning "Sufflören", om teaterns osynlige grovarbetare som är en förutsättning för scenens genier. Det började som ett arbetsprojekt på Teaterhögskolan, och togs till Dramaten av dåvarande chefen Marie Louise Ekman. Gösta Ekman blev föreställningen regiöga, eller som han själv ville formulera det, "en vän i publiken". Nu närmar sig sista föreställningen och vår reporter Tove Lindell besöker Andreas T Olsson i logen.

”VALAFFISCHERNA VAR ROLIGARE FÖR HUNDRA ÅR SEDAN”

Det menar Bengt Johansson, professor vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet. Han sörjer att de politiska partierna inte förmår se valaffischerna som en egen konstform, och spår en visuellt torftig valrörelse. Vår reporter Gustav Ingehage har träffat Bengt Johansson.

DET KOLLEKTIVA MINNET ÄR POLITISK DYNAMIT

I Tyskland pågår ständigt diskussioner om hur man ska minnas sin historia. Det kan handla om Förintelsen, eller det kan handla om landets koloniala förflutna. Hör poeten och översättaren Erik Lindman Matas essä om minnets rötter.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.27
    Frida Hyvönen - Painter
    Album: Dream Of Independence
    Bolag: Universal Music AB