Yahya Hassan – Poesi, vrede och död

78 min
Berättelsen om den danske poeten som slog igenom som 18-åring, vars korta liv präglades av såväl berömmelse som kriminalitet och dödshot.

Yahya Hassan är den unge poeten som kom att leva ett kort, snabbt och hårt liv. 

När han 2013 debuterade med sin diktsamling tog han kulturvärlden med storm. Han var en poet med en sällsynt karisma, råhet och beckmörk svärta. En talang som plötsligt fick hela Danmark att prata om poesi. Men hans dikter och uttalanden om islam, och det han ansåg vara "religiöst hyckleri", ledde till kritik och till och med dödshot. Under lång tid levde han med säkerhetspoliser som ständiga följeslagare.

2019 gavs hans andra diktsamling ut, "Yahya Hassan 2", med en än mörkare bild av honom själv och samhället. Även den hyllades av kritikerna. Men Yahya Hassan själv, kommer känna sig som ett djur på zoo. 

Vid det laget hade Yahya Hassan dömts för flera brott, och vårdads i perioder på psykiatriska kliniker. Han hade också styrt in på en mer politisk bana, han senare gav upp. 

I april 2020 hittas han död i sin lägenhet, endast 24 år.

I avsnittet hörs Rakel Chukri, kulturreporter på Sydsvenskan, och Martin Krasnik, Yahya Hassans vän och chefredaktör för Weekendavisen. 

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare: Sally Henriksson

Producent: Axel Winqvist och Vendela Lundberg

Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.

Ljudklippen är från Danmark Radios dokumentär "Yahya Hassan – Den fødte digter", dokumentären "Genfortælling", DR,  Weekendavisen, Louisiana Channel, ABC, France 24, Gyldendal och Sveriges Radio.

Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer att ringa, helt anonymt, för att prata om att man mår dåligt!

Ring Mind självmordslinjen, numret är 901 01. Det går också bra att chatta eller mejla.

SPES, numret är 020 -18 18 00 . För dig som förlorat en anhörig i suicid.

Jourhavande medmänniska, numret är 08-702 16 80.