Ytterskärgårdens fåglar och ålarnas mystiska likhet

96 min
Vi sänder från ön Häradskär där fåglar räknas varje höst. Och ny forskning visar att den europeiska ålen är oväntat likadan var den än hittas. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Vi sänder direkt från ön Häradskär längst ute i Östgötaskärgården. Hit åker ornitologer under fem höstveckor för att räkna sträckande fåglar och ringmärka. Under förra veckan fångade de en riktig sällsynthet - en kungsfågelsångare. Den första som rapporterats från Sverige i år. Senast det hände på Häradskär var 1999 och då, som nu, var ornitologen Torbjörn Johansson med. Fältreporter Lena Näslund vågar inte utlova kungsfågelsångare i sändning, men däremot närkontakt med både kungsfågel och rödhake.

Och så blir det ny forskning om ål. Hela arvsmassan hos den europeiska ålen har kartlagts och det visar sig att en ål i Nordnorge och en ål i Nordafrika är väldigt lika. Trots att de lever i så olika miljöer har de inte anpassat sig genetiskt. Varför är det så? Svaret tycks finnas i det mytomspunna Sargassohavet, berättar Leif Andersson, professor i genomik vid Uppsala universitet.

Vilken är den perfekta matchvikten? Det vet en igelkott. Och när vikten är den rätta går den och lägger sig. Men vad ska vi som matar igelkottar tänka på inför igelkottarnas invintring? Vi frågar Marie Dacke, professor i ekologi vid Lunds universitet.

Ja, det börjar bli dags att göra höst nu. Men först passar mjölkörtsspinnaren på att lägga ägg! Naturmorgons Lisa Henkow och biologen Pav Johnsson blev vittnen till detta på Öland nu i veckan.

I veckans kråkvinkel förlorar sig Lisa Henkow i havet - och hur det var innan vi fanns.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.30
  Adolphson & Falk - Blinkar_blå
  Album: Blinkar Blå
  Bolag: Eldorado (4)
 • 06.30
  Ted Gärdestad - Himlen är oskyldigt blå
  Album: Droppar av solregn
  Bolag: Universal Music
 • 07.51
  Organic Nature Sounds - Playing In A Tidepool
  Album: Ocean Walk
  Bolag: Organic Nature Sounds