1957

Barnens adventskalender

1957 sändes den första adventskalendern i radio som helt enkelt kallades "Barnens adventskalender". Det var den första söndagen i advent som det året råkade infalla den 1 december.

Rolf Bergström från Barnredaktionen pratade om julfirande med en grupp barn klockan fem i åtta varje morgon. De sjöng julvisor och barnvisor och barnen berättade vad de önskade sig i julklapp och vad de gjorde medan de väntade på att julafton skulle komma. Sen öppnade de en lucka i adventskalendern och pratade om bilden i luckan. Programmet var ungefär fem minuter långt.

Själva kalendern fanns tryckt i Sveriges Radios programtidning "Röster i Radio-TV". Det var en svartvit teckning på en julgran med tjugofyra numrerade små rutor. Varje vecka fanns också sju bilder med i tidningen. De skulle man klippa ut och klistra upp på julgransbilden. Barnen som lyssnade gjorde alltså själva sin adventskalender. Till kalendern hörde också en tävling där man kunde vinna böcker.

Idén till programmet fick Rolf Bergström efter ett besök i en bokhandel. Han råkade vara där när en försäljare från Sveriges Flickors Scoutförbund besökte bokhandeln med deras adventskalender. Rolf Bergström kom då på att man skulle kunna göra en serie radioprogram med barn på samma tema. OCh så blev det.

Satsningen med programmen i radio och kalendern i tidningen blev väldigt lyckad. Massor av lyssnare hörde av sig med tävlingsbidrag och uppskattande brev. Adventskalendern blev så populär att barnredaktionen förstod att det här måste de göra om nästa år.

Och så startade traditionen med att ha en adventskalender i Barnradion. Ända sedan 1957 har det alltså sänts en adventskalender i Barnradion i december varje år. Eller julkalender som det kallas nuförtiden.

Radioproducent: Rolf Bergström