1958

Julbestyr på en bondgård

Programledaren Rolf Bergström från barnredaktionen lät lyssnarna följa med till en gård i Uppland där man dag för dag fick ta del av julförberedelserna tillsammans med gårdens tre barn Gunnel 14 år, Magnus 12 år och lillebror Gunnar 6 år. Även mamma Anna-Lisa och pappa Erik medverkade med jämna mellanrum i programmen.

Det berättas om familjens pepparkaksbak och ljusstöpning, jakten på den perfekta granen och kärven som ska sättas upp till småfåglarna utanför husknuten. Familjens hund skäller och huskatten jamar och spinner. Smågrisarna familjen föder upp grymtar i uthuset. I barnens skola förbereds luciafirande. Varje dag går eller cyklar de nära fyra mil för att komma till dit, bara när det är alltför ruskigt väder kör Erik dem till skolan.

1958 års adventskalender är en skildring om hur urgamla traditioner möter den moderna tidens bondeliv. Traktorn har ersatt hästen, och den huvudsakliga näringen är spannmålsprodukter. På gården föds det upp grisar och de har några höns.

Extra festligt blir det när Magnus fyller tolv år och får en efterlängtad fiol i födelsedagspresent. På den övar han in julsånger och mamma Anna-Lisas ackompanjerar på piano.

I varje inslag sjunger ett barn en välkänd julsång. Med denna adventskalender ville man förmedla hur en bondefamilj på den här tiden levde och förberedde julen.

1958 var första gången som Sveriges Radios förlag gav ut en tryckt adventskalender i direkt anslutning till programmet. Året innan var kalendern tryckt som utklippsbilder i tidningen "Röster i Radio TV", men det här året var det en riktig papperskalender med luckor att öppna.

Radioproducent: Rolf Bergström
Bild: Sören Linde