1959

I trollskogen

Med start första söndagen i advent sändes första avsnittet av den tredje adventskalendern i Sveriges Radio P1. Den hette "I trollskogen". Manus var skrivet av Barbro Ryberg-Edlund och presentatör och producent var Rolf Bergström.

Under de tio minuter långa programmen fick lyssnarna följa med barnen Birgitta (Marianne Högstedt) och Jan (Jörgen Lindström) på deras äventyr i Trollskogen. De fick besöka Tomtens verkstad, träffa tomtemor samt följa djurens förberedelser inför julfirandet. Birgitta och Jan återvände varje dag i hopp om att träffa jultomten, men varje gång var han borta på uppdrag.

De möter istället Mickel Räv som anordnar kälkbackstävling, hör Farbror Björn berätta sagan om Trollgummans skatt och får åka med i sagoprinsessans släde. De träffar på snögubben som oroar sig för töväder, och får tillfälle att se Trollskogens luciatåg. På själva julafton får de äntligen träffa Jultomten i egen hög person.

Den 24 december 1959 visades för första gången "Kalle Anka och hans vänner önskar God jul" i svensk tv. Det var starten på en ny långlivad jultradition.

Radioproducent: Rolf Bergström
Bild: Einar Norelius