1961

Julbåtens resa runt jorden

Adventskalendern handlade detta år om Julbåten som hämtade varor från olika länder på jorden för att skapa en riktigt svensk jul. Idén var att visa hur internationellt beroende det svenska julfirandet är.

Julbåten hämtade kryddor till kakor i Indien, apelsiner i Spanien, dadlar i Tunisien och sill vid Lofoten i Norge. Även bakom luckorna finns information om vart i världen julens läckerheter och prydnader kommer från. Hyacinter hämtas från Holland, skidor från Finland och skinnmössor från Sibirien.

Detta år producerar radio och tv första gången ett gemensamt tema på adventskalendern, och en gemensam papperskalender. I radions barnprogram berättade Julius (Ivar Wahlgren), om de äventyr besättningen på Julbåten får vara med om under sin resa på de sju haven.

Luckorna till radions berättelse var placerade på bilden av skeppet och julbåtens besättning presenterades under berättelsens gång i samband med ett äventyr ombord eller i en utländsk hamn. Kockan Lovisa som syns i fönstret på kabyssen på lucka 4 räcker en pepparkaka till Linus som det berättas om när lucka 21 öppnas. Kalle Ballong i sin korg på lucka 8 hämtar leksaker i Japan och den japanska flaggan i ramen har samma nummer.

Det blir en lekfull lektion i geografi när berättelsen slingrar sig fram i radio och knyter an till TV:s öppnande av luckan med det aktuella landets flagga.

Manus: Hans Peterson.
Radioproducent: Birgitta Bohman
Bild: Marie-Louise Piehl