1964

En gård nära Tomteskogen
i Vilhelmina

Genom den gemensamma tecknade papperskalendern, där bilden påverkar vad som berättas i radio och tv dag för dag, växer sig samarbetet mellan radio och tv:s julkalendrar allt starkare.

I radio får vi 1964 möta tvillingarna Per och Inga, deras lillebror Patrik, familjen och kamraterna i Vilhelmina. Handlingen kretsar kring deras julbestyr. I ett tio minuter långt teaterinslag hör lyssnarna dem i P1 varje morgon.

Berättelsen skildrar vardagslivet på Forsberga gård i södra Lappland, och i skolan följs barnens dagliga liv i väntan på julen. Familjen väntar på mormor som ska komma på besök. Där finns kor, grisar, hönor, får och häst, och barnens favorit fölet Bläsa. Mormor lär barnen baka tunnbröd och när snön kommer prövas skidor och kälkar.

Amatörteatergruppen från Vilhelmina som spelade upp teaterscenerna leddes av Irma Essgård och manus skrevs av Rolf Bergström.

I tv-sändningarna satt programledaren Julle (Bobo Backman) i barnens egen Aktuelltstudio och tog emot rapporter om vad som hände i Trollskogen. Reportern Lill-Stina (Elisabeth Åberg) lämnade dagliga referat. Programmet i tv hette "Lill-Stina på reportage i Storskogen".

För varje lucka som öppnas i adventskalendern försvinner vardagen och verkligheten. För en stund blir figurerna bakom luckan levande. De berättar om livet i Tomteskogen, Tomtefars vaktkatt hjälper tomten genom att ta emot barnens önskelistor och snögubben klagar över sin förkylning. En tankspridd björn som bor under granen intill Tomtefars stuga har glömt att gå i ide. Tomteskogens Lucia blir älvan Viola som inte fryser trots att hon går barfota på Lapplands snöiga marker.

Radioproducent: Rolf Bergström
Bild: Ingrid Jenssen