1965

Farbror Pekkas handelsbod

Pekka Langer bor i Vinterbo som ligger någonstans norra Sverige, ett riktigt kallt och vintrigt landskap. Där driver han en handelsbod som besöks av byborna varje dag.

Hemma hos familjen Olofsson möter mamma, pappa och barnen Olle, Brita och Tilda julen med sina bestyr. Barnen håller hemliga möten i båthuset och de beslutar att ordna en skridskobana i byn. I skolan sjungs julsånger, de fiskar i en vak och har besvär med att hitta på rim till julklapparna. Med i handlingen finns även Pekkas hund Karsk och Britas getabock Knuffas.

Ibland berättas en saga utifrån motivet bakom den öppnade luckan. En dag besöker man en samefamilj som bor i närheten av byn, och en vecka före jul kommer en stadsfamilj som har hyrt fäboden under jullovet. Bara några dagar innan jul drabbas byn av en snöstorm som avskärmar dem från omvärlden, lyckligtvis återfinns julfriden och harmonin på julaftonen då Pekka bjuder på julfest i sin affär.

Sången och musiken i programmet stod elever från Nacka Musikhögskola för. Manus skrevs av Lars Björkman och producent är Torbjörn Wiléen.

Radioproducent: Torbjörn Wiléen
Bild: Inga Borg