1966

En jul för 50 år sedan

Strax före första världskriget, i en mellansvensk hamnstad, utspelar sig 1966 års adventskalender. I radio hette den "En jul för 50 år sedan" och i tv hette den "En småstad vid seklets början".

I händelsernas centrum befinner sig syskonparet Sven och Britta, de lever inte i direkt fattigdom, men inte heller i välmåga och de upplever stora sociala skillnader i sin stad. De som arbetar har väldigt långa arbetsdagar och när någon av stadens få bilar åker på gatorna väcks både förundran och fasa.

Barnens pappa är sjöman och befinner sig på skutan Augusta. Både Sven och Britta och deras mamma, som arbetar långa dagar på fabriken, längtar och hoppas att pappa ska komma hem till jul. Mestadels av tiden är barnen hos mormor och morfar.

Mormor står för tryggheten i tillvaron och barnen tycker att morfar har stadens viktigaste jobb, som gatsopare håller han staden ren och fin. Farmor däremot, måste gå hemifrån tidigt varje morgon för att sälja fisk på torget.

Det svenska industrisamhället har just börjat byggas upp och många familjer flyttar in från landsbygden för att jobba i städerna. Staden är ännu så liten att borgmästaren vet namnet på alla stadens barn. I staden bor många hantverkare såsom snickare Träkvist, skomakare Pligg och smeden Klang. Deras arbete beskrivs i olika avsnitt.

Storebror Sven spelades av den då tioårige Ted Gärdestad. Lillasyster Britta spelas av Anne-Christine Björk. Hans Petersson skrev manus.

Bild: Ulf LÖfgren