1969

Herkules Jonssons storverk

Tage Danielsson skrev manus samt spelade en av huvudrollerna i 1969 års adventskalender, "Herkules Jonssons storverk".

Mamma, pappa och son bor i en normal trerummare i en förort till Stockholm. En helt vanlig familj - förutom att mamma (Gun Holmqvist) kunde trolla. Med den magiska ramsan "Överliggande kramaxel å kalasvev å bubbla förknasare" förvandlades pappa (Tage Danielsson) till barnet Bara Johnsson medan sonen Herman blev den klipske och allkunnige Herkules (James Dickson).

Historien handlade om att hjälpa människor som hamnat i trångmål. En av dem som behövde hjälp var dåvarande statsminister Olof Palme som hade fått en för slö sax och därför inte kunde klippa av invigningsbanden till den nya tv-kanalen. Herkules fick komma till undsättning.

Herkules klarade även problemet med den långa bilkön, han räddade fiskarna vid Niagarafallet och företog en rymdpromenad.

Andra kända personer som medverkade i kalendern var; Lennart Hyland, Lars Orup, Leif "Honken" Holmqvist, Berndt Friberg med flera.

Musiken till "Herkules Jonssons storverk" producerades av Gunnar Svensson, en av 1940-talets ledande jazzpianister. Han hade ett över tjugo år lång samarbete med Hasseåtage.

Bild: Per Åhlin