1970

I regnbågslandet

Nanna går in genom en dörr i ett träd som leder in i Regnbågslandet. En gång om dagen går hon från decembermörkret till en värld av sommar och grönska. I Regnbågslandet finns en bland annat en slickepinneskog och ett färglådsland.

I Regnbågslandet möter Nanna många underliga figurer och djur. Invånarna vet inte vad julfirande är och det blir Nannas uppgift att lära dem det. Sen använder invånarna i Regnbågslandet sina nya kunskaper om människornas jul på sitt eget vis.

Historien byggde på en idé av den engelskfödde designern och filmaren Robert Benson. Serien var tecknad i tv och regnbågslandet var fullt av fäger och former. Meningen med serien var att fira att färg-tv hade kommit till Sverige.

Manuset till radioversionen skrevs av Birgitta Bohman. Varje morgon talade Allan Edwall med sin dotter Malin om äventyren i Regnbågslandet. Där fanns kameraffer, halmbockar, eskimårder och bråkiga pingviner.

Pressen uppskattade inte Regnbågslandet, kalendern ansågs vara för prylfixerad och handla för lite om jul. Och till skillnad från föregående års adventskalender "Herkules Johnssons storverk" som hade klandrats för att endast rikta sig till de äldre barnen, ansågs den vara för barnslig. "Bara mycket små barn kunde ha någon glädje av det", skrev några tidningar.

Musiken till kalendern gjordes av gruppen Made in Sweden och signaturmelodin "I Regnbågslandet" sjöngs av Tommy Körberg.

Radioproducent: Birgitta Bohman
Bild: Robert Benson