1971

Broster, Broster!

Detta år böt adventskalendern namn till julkalendern.

1971 års julkalender handlar om en familj bestående av pappa Ludde (Carl-Gustaf Lindstedt) som odlar julgranar, mamma Linda (Claire Wikholm), dottern Agnes (Åsa Österman) och adoptivsonen Bertil (John King). I familjen ingår också en adoptivfarfar (Rune Lindström).

FAmiljen ska få ett tredje barn och syskonen frågar sig om det blir en syster eller bror, och kommer Broster rent av på självaste julafton?

Handlingen kretsar kring familjens förberedelser inför julen, det väntade barnet och oron för framtiden. Att odla och sälja julgranar är ett osäkert yrke, kommer pappa att kunna försörja de sina?

Kring familjen inträffar många oväntade händelser. Genom en dörr går man rakt in i ett sommarland och det spelas fritt med förflyttningar mellan tid och rum. Runt familjen finns även mopedbrevbäraren Talong (Halvar Björk) som alltid lyssnar på sin transistorradio under arbetet, och den mindre framgångsrika idrottskillen Åskan (Magnus Härenstan) samt hans krävande mor (Hanny Schedin).

"Broster, Broster!" byggde på en idé av Göran Tunström.

När den här julkalendern sändes bröt det ut så kallad tittarstorm och tidningarna fick bränsle till sin kritik av julkalendern från flera håll. Det talades om vänstervridning och att de små barnen blev skrämda. En kyrkoherde upprördes över att det gjordes "Kalle Anka-sagor av julevangeliet".

Radioproducent: Inga-Lill Lindgren
Bild: KAj och Per Beckman