1973

Tjong i baljan!

Från och med år 1973 återgår tv och radio till att sända julkalendern med varsitt tema.

I Barnradions julkalender "Tjong i baljan!" får lyssnarna följa en veteran från 50-talet, nämligen Grodan Boll. Med sitt "Hörrö" och sina påhitt möter han äventyren tillsammans med kamraterna Kalle Stropp, Plåt-Niklas och Papegojan Ragata.

I julkalendern möter Grodan Boll även Televinken som är precis lika äventyrlig och bångstyrig som Kalle själv.

Den som får fullt upp med att hålla reda på dessa besvärliga vänner är Anita Lindman - som fungerar som programledare, värdinna och berättare i en person.

Alla tre träffas i en gammeldags storstuga inredd på ett sätt som var vanligt för hundra år sedan. Där finns en öppen vitstruken spis med bakugn på sidan och på golvet alldeles intill spisen står ett ämbar av trä fyllt med vatten, det är viktigt att ha bredvid en eld! Detta ämbar, eller denna balja, är ständigt i vägen och därav uttrycket "Tjong i baljan!" som Grodan Boll, Anita och Televinken säger så fort något går på tok.

Grodan Boll och Televinken trasslar in sig i Anitas stickning, klättrar upp i golvuret och vänder ut och in på den blåblommiga kistan under fönstret. De vill veta allt om de gamla föremålen i Storstugan och hur de användes förr i tiden. Anita berättar och förklarar för dem och lyssnarna.

Thomas Funck (Grodan Boll), Ola Lundberg (Televinken) och Anita Lindman svarade tillsammans för manuset till kalendern.

Många känner säkert igen karaktärernas röster som genom åren har gått från radio och stenkaka till cd.

Radioproducent: Iréne Winqvist
Bild: Ilon Wikland