1974

Frida och farfar

Frida (Carin Hjulström) ligger hemma hela december månad med brutet ben och går miste om allt spännande som kan tänkas hända i skolan, och hon saknar sina vänner. Frida bor på en liten ö i Bohuslän och det är inte så lätt att ta sig dit såhär års.

Det är inte heller roligt hemma. Fridas mamma tar båten till fastlandet varje morgon för att komma till konservfabriken där hon jobbar, och med pappa är det ännu värre, han jobbar i en stad som ligger så långt borta att han bara kan vara hemma på helgerna.

Alldeles ensam på ön är inte Frida, hon har sin farfar som egentligen är hennes farfarsfar, en sur och knarrig gammal gubbe. Hur ska hon stå ut med honom till dess att hennes ben har läkt och hon får börja i skolan igen? Under månadens gång blir Frida god vän med farfar och hans gamle fiskarkompis, Seglarmakaren.

Sedd från utsidan ser den mest ut som en gammal sjöbod, men när Frida kliver in kommer hon ombord på skutan Josefina av Fisketången. Där får hon lära sig mycket om sjöfarares och fiskares arbete och hårda villkor förr i tiden. Och det bästa är att Frida upptäcker att farfar inte är en sur och knarrig gammal gubbe, utan en spännande människa som kan och vet mycket.

Radioproducent: Agneta Leffler
Bild: Eric Werner