1975

Albert och Evelina

De två kringvandrande clownerna Albert och Evelina (Peter Harryson och Gunilla Åkesson) vet inte vad jul är för något och beslutar sig för att ta reda på det. Albert är dubbelt så lång som Evelina. Han har bruna ögon och svart hår. Hans kostym har många fickor som är så rymliga att en mindre hundvalp skulle få plats. Skorna är så stora att Evelina får plats att stå på dem, och tillsammans kan de åka isbana. Ibland seglar de iväg på dem och använder Alberts röda halsduk som segel.

Evelina är liten och rund, spelar munspel och är alltid munter, även om hon råkar illa ut. Det gör hon ofta, därför att hon är obetänksam och då rycker Albert ut för att hjälpa henne.

De försörjer sig på att roa folk på gatorna och kommer underfund med att alla vet vad jul är för något. Det verkar som att den stundande julen både är rolig och besvärlig. Folk blir jäktade av att vänta på den och så finns det en mystisk man som bär en säck, vad finns i den?

De två clownerna hittar en bostad under en gran på stadens torg och därifrån iakttar de hur julen närmar sig. När det första Luciatåget kommer med barn klädda i långa vita särkar, blir de först skrämda. Är det spöken som kommer? Och vem har glömt halmhatten som hänger på en gren vid skridskobanan? Kan man både äta och spela med i orkestern på hotellet, och vad händer i huset där det står TEATER?

På julafton har Evelina kommit underfund med att jul kan vara olika saker för olika människor. "Var och en kan hitta sin egen jul", säger hon.

Manuset skrevs av Ulla Danielsson.

24 december 1975 sändes för första gången Tage Danielssons animerade kortfilm "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" på tv. En riktig julklassiker det med, vid sidan om julkalendern.

Radioproducent: Mona Hanning
Bild: Barbro Hennius