1978

Sagor från Blåbärsberget

Barn har i alla tider lyssnat på sagor berättade av vuxna. Sen när de själva har blivit vuxna har de i sin tur berättat sagorna vidare för andra barn. Somliga sagor lever vidare sekel efter sekel.

I 1978 års julkalender berättas en eller två sagor om dagen ända fram till julafton. Fem skådespelare turas om att läsa sagorna: Roland Wilén, Margreth Weivers, Solveig Samzelius, Olle Johansson och Lilga Kovanko.

Sagorna kommer från olika tider och olika länder. Somliga är välkända och har berättats många gånger, på många olika sätt. Dit hör: Kejsarens nya kläder, Pomperipossa med den långa näsan och Guldlock och de tre björnarna. Andra figurer det berättas om är Nalle Puh och Pelle Svanslös. Några sagor kommer från fjärran trakter som Korea, Afrika och indianernas Amerika. De handlar i tur och ordning om Statyn som nös, De kloka djuren och Han som gör åskan.

Den första sagan, När stora blåbärsberget kom till stan, är skriven av Elsa Beskow och delades upp i två delar. Den första delen berättdes den 1 december och den sista kom dan före dopparedan. Även en saga av Astrid Lindgren fanns med i julkalendern.

Sagorna gavs också ut som bok med titeln "Sagor från Blåbärsberget".

Elsa Beskow är en av Sveriges mest kända barnboksförfattare. På 1930-talet var hon delaktig i utformningen av den svenska skolans läsebok.

Radioproducenter: Rolf Bergström och Lars Rundgren
Bild: Ellen Auensen