1979

Gammelfarmors chiffonjé

På ålderdomshemmet bor änkan Maria Beata Josefina. Hon är åttiotre år gammal och gammelfarmor till barnen Anders, Filippa, Hilda och bebisen Beata.

Namnet Beata är hon lite förvånad, ja till och med lite förargad över. Hur kan man ge ett litet barn ett så gammalt, konstigt namn? Hon har själv aldrig tyckt om sitt mellannamn som hon i sin tur fick efter sin farmor som dog 1902.

Den allra första Beata fick en chiffonjé i brudgåva av sin man Magnus. Den har gammelfarmor ärvt och det är i den hon har alla saker som väcker hennes minnen. Chiffonjén har 24 lådor och varje gång hon öppnar en låda hittar hon ett fotografi, en liten broderad duk eller något annat som påminner henne om händelser i sitt långa liv.

Något som muntrar upp Maria är när barnbarnsbarnet Filippa ringer, eller när hela familjen kommer på besök. Hon upplever att de har ungefär samma sorts bekymmer och glädjeämnen som hon minns från tiden när hennes barn var små.

Berättelsen är skriven av Birgit Bergkvist. Isa Quensel var gammelfarmor och Lena Marcusson spelade Filippa. Sagan gavs även ut som bok.

Folksångerskan Lena Willemark stod för musikinslagen i julkalendern.

Bild: Folke Nordlinder