1980

Liv i luckan

"Kan du gissa var vi är? Vet du inte det, vet jag." Så började den visa som varje morgon inledde julkalendern "Liv i luckan" år 1980. Varje dag befann sig reportrarna Maud Nylin och Ulf Billberger på olika platser, och sången sjöngs på den dialekt som talades där.

Maud och Ulf besökte 24 platser och berättade om respektive plats och landskap, samt gjorde reportage från fabriker, skolor och hembygdsmuséer. I Dalarna hälsade de på en ishockeyskola för knattar, och i Småland en leksaksfabrik. Under ett besök i Skåne berättade Lennart Kjellgren en julsaga. I Sundsvall finns Medelpads fornhem och där beskrev de den märkliga "skvadern", en skämtkonstruktion som är ihopsatt av en hare och en tjäder.

Leksaksdoktorn som samlar in trasiga leksaker från hela landet för att laga dem och därefter dela ut dem till barn som ligger på sjukhus, träffade de i Sollefteå, Ångermanland. De färdades i Dalslands kanaler och berättade om fornfynd i Västergötland.

Under Lucia fick lyssnarna höra barn sjunga julsånger från Sergels torg i Stockholm, staden som ligger i två landskap, Uppland och Södermanland.

Gunnar Barke var projektledare och idégivare till denna resa genom Sveriges landskap. Genom sin medverkan i TV-programmet Bialitt på 1960-talet blev Gunnar riksbekant. Han gav även ut en rad böcker, grammofoninspelningar och vissamlingar.

Radioproducent: Gunnar Barke
Bild: Ilon Wikland