1981

Jakten på julen

Jacob och Nina (Martin Skogmar och Rose Marie Andersson) sitter och tittar ut genom fönstret. Det är grått och de kan inte se minsta antydan till att julen är på väg. Har någon lagt beslag på julen? De bestämmer sig för att undersöka saken, men hur?

På mormors vind finns morfars gamla, magiska, flygande tandemcykel. På den ger sig Jacob och Nina ut för att söka julen. Cykeln för dem flygandes till Oslo och hjulfabrikören Karl Johann. Ständigt möter de den sömnige agenten Jäsper X som förföljer en ytterst misstänkt person vid namn Hannibal Svensson. Jacob och Nina märker att det är något skumt med Hannibal och väljer att ta upp jakten de också.

Jakten för dem till Dockmakaren i Karlstad, till Sture den Store i Småland och till Hemlige Jocke i Stockholm. De får träffa en rad märkliga människor som Hannibal Svensson besöker. De hamnar hos Cykel-Bill i Göteborg, och råkar illa ut på en Hjulångare i Göta Älv. Hos moster Karin i Hunnebostrand, mästarinnan på plättar, är de nära att fastna.

På julafton visar det sig att Hannibal Svensson är självaste jultomten som har rest runt och kontrollerat att alla julförberedelser har fungerat. Det har de och julen börjar med att Jäsper X får en ny kudde att somna på.

Gunnar Bernstrup stod för manus, regi och musik.

Radioproducent: Gunnar Bernstrup
Bild: Gunnar Bernstrup