1982

Ett skepp kommer lastat

Tillsammans med trubaduren Finn Zetterholm sjunger ett gäng förstaklassare från Kungsätraskolan i Skärholmen visor i en studio i radiohuset. I tur och ordning öppnar barnen luckorna och pratar om motivet bakom luckan.

Bilden bakom första luckan söker svar på hur en skidåkare kan lämna ett spår på vardera sidan om trädet. "Han åkte ner två gånger och stod på olika ben", föreslår ett av barnen. Sedan sjunger de om hur "Det blev sånt liv på stadens kaj när vi steg i land". Andra dagen tar de ton till "Rått´n roll". I lucka två hittar de nämligen familjen skeppsråtta och får veta att skeppsråttor minsann firar jul tidigare än människor.

Bakom lucka fyra visar sig den hiskeliga Dracula som barnen genast känner igen, de känner till att han inte tål dagsljus och de vet vad han äter. "Det finns en massa skelett och fladdermöss i hans hus och han sover hela julafton", förklarar barnen.

Lucia får en musikalisk hyllning den 13 december, långt från hur luciasången brukar låta. Troligast är att hon är rockstjärna: "Rufsigt hår och fläckig särk och spiller ut kaffet, men oj, vad hon kan sjunga..."

Julafton firar Finn och barnen i sällskap med nästan alla figurer på kalenderns torg. För nu har julen landat. Dracula är dock lite ledsen då han har drabbats av tandvärk.

Ett skepp kommer lastat är även en lek som brukar lekas i ring. Leken härstammar från en tid då de flesta längre transporterna inom världshandeln skickades med båtar.

Bild: Jan Lööf