1983

Pricken Jansson knackar på

Gumman (Birgitta Valberg) tycker om att berätta sagor. Hon har lärt känna Pricken Jansson (Anna Borg) som varje dag knackar på hennes dörr och kliver in i hennes ostädade kök för att få lyssna till sagorna.

Lilla gumman är inte mycket för att städa och baka. Men hon gör det ibland och då kan det hända något som ger henne en anledning att berätta en saga. Pricken Jansson älskar att höra sagor och kommer därför gärna till Lilla gumman och hjälper henne att förbereda inför julen.

Pricken Jansson får höra berättelser ur Gåsmors sagor, till exempel sagan om "Den lilla rödhättan" (Rödluvan) och sagan om Mästerkatten.

Lilla gumman känner till sagor från fjärran länder som den om Sköldpaddan och haren från Gahna i Afrika, den om Näcken från Jugoslavien och Katinka och Kungen från Ungern. Hon kan även gamla nordiska sagor som Lucia och den om Korven.

Varje dag fram till jul berättar gumman sagor för Pricken. Det är inte konstigt att det då händer konstiga missöden i köket, med pepparkaksbaket och katten som blir skrämd när gumman snavar på trasmattan mitt i julstöket.

Ramberättelsen till sagosamlingen har Hans-Eric Hellberg skrivit.

Bild: Sven Nordqvist