1985

Skäggstölden på Kråkebohöjden

Kråkebohöjden ligger på en liten kulle bortom sjutton brusande städer och fjorton höga berg. Där bor tomten (Peter Harryson) med sin katt Lisselinus. I duvslaget, högt uppe i tornet på huset, bor tomtens alla brevduvor. Intill stugan har tomten sin verkstad där han snickrar saker som ska bli julklappar. Runt omkring huset bor skogens alla djur som är tomtens vänner. Grannsämjan är god trots systrarna Kråka som ibland kan vara lite retsamma.

I den mest brådskande månaden december vaknar tomten för att klia sig i skägget vilket han alltid gör då han måste tänka efter noga. Men hans skägg är borta! Någon har stulit skägget och tomten blir förfärligt ledsen. Vem kan tänka sig en tomte utan skägg?

Nyheten sprider sig snabbt och katten Lisselinus hämtar skäggmossa från granarna att använda till lösskägg, men det vill inte sitta fast.

Tomtens enda människovän Lisa (Anja Landgré) tycker att tomten är gammalmodig, för visst går det att vara en slätrakad tomte utan skägg. Värre bekymmer dyker snart upp.

Den unge älgen Raggige Ragnar blir påkörd av Brune gubben (Täppas Fogelberg) som ofta kör väldigt snabbt med sin bil. Han stannar inte ens för att se hur det gick med den skadade älgen. Denne brune gubbe smyger omkring i trakten med sin portfölj, vad är han ute efter? Varför frågar han alltid om tomten har tillstånd för det han gör, och varför vill han ha underskrifter på en massa papper?

Djuren försöker hjälpa tomten, men det verkar som om tomtens humör och karaktär har förändrats till det sämre då han blev skägglös. För tomten blir december månad fylld av både bekymmer och glädje, och den gladaste nyheten kommer som sig bör på julafton.

För manus svarade Hans Erik Lorentz "Täppas" Fogelberg som även var berättare. Musiken av Bo Hülphers.

Bild: Ingha Borg