1987

Skor-Sten - I den tidlösa tiden

Sten är förfärligt nyfiken på vad som ligger i julklapparna. Är man så nyfiken finns det bara en sak att göra, ta en resa framåt i tiden. Sten får användning för sin egenkonstruerade tidsmaskin och reser två månader framåt i tiden. Då är det den tjugotredje februari, för historien börjar dagen innan julafton.

Han kommer fel, men ändå rätt på något sätt. Han hamnar hos sin tjej Louise som sitter och pluggar inför ett prov i Historia som hon oroar sig för. Sten bjuder henne på en världshistorisk resa och de hamnar i många äventyrliga situationer. De får veta mycket om kända platser och händelser i historien.

Tidsmaskinen tar dem till Kina, då kinesiska muren byggdes. Varför och till vad byggdes den? De besöker dinosaurier och får förklaring på varför jätteödlorna dog ut. De möter stenåldersmänniskor och vikingar, indianer från Amerika och romare i det antika imperiet. De får till och med se Leonardo da Vinci måla sin berömda tavla "Mona Lisa".

Vid ett tillfälle hamnar de vid tidpunkten för alltings början, tidsmaskiner är inte att leka med märker Sten. En spännande lektion i historia får de uppleva, och till sist blir det ändå julafton.

Manus skrevs av Anders Jacobsson och Sören Olsson. Barnen spelades av Mats Wellander och Charlotte Lauterbach. Maud Nylin ansvarade för produktionen.

Anders Jacobsson och Sören Olsson är kusiner och hör till Sveriges mest lästa och omtyckta författare. De har skrivit många böcker om till exempel Sune och Bert. De har även skapat musik under namnet Hemliga byrån. Deras mest kända låt är Hej, hej, hemskt mycket hej.

Bild: Reijo Stävenborg