1988

Trollet med den gula kepsen

"God morgon tårna, god morgon knäna, god morgon magen och God morgon Trollet!" Den ramsan utgjorde trollets morgonritual.

Det här året riktar sig julkalendern till riktigt små barn. Lasse Åkerlund är pappa till Trollet med en gula kepsen, och det är om det trollet som sagan handlar.

Trollet gör ständigt bort sig, men bara så lite att det ändå alltid blir rätt till sist. Rätt på något annat sätt. Som när han ska ta sitt julbad och beger sig med baktråget ner till sjön för att hämta vatten. Han sätter sig i tråget och åker kana ner till sjön på den nyfallna snön, men isen är för tunn och julbadet blir alldeles för kallt. Men att åka kana var roligt.

Råttan är en av Trollets vänner och de har bestämt sig för att fira jul tillsammans. När Trollet får sina spännande idéer hänger Råttan med, fast med en viss tvekan. Råttan är nog en aning mer förståndig än Trollet och får ofta hjälpa honom att ställa saker till rätta.

Den retsamma kråkan som Trollet kallar Flaxtrasan kommer med högljudda kommentarer och skrattar åt Trollets mer misslyckade bravader. Älgen är en sävlig gestalt som tycker att luciafirande är rätt roligt, och mest tycker han om något han k allat "möhök". Trollet förklarar att han inte kan säga smörgås.

Vid Fäbodvallen i Stora Skogen bor hela gänget och där är det riktig vinter med mycket snö som knarrar härligt när man går.

Lasse Åkerlund skrev manus och gjorde själv alla roller. Ljuden spelades in ute i Stora Skogen av ljudteknikern Ingemar Åsén.

Radioproducent: Lasse Åkerlund
Bild: Anna-Clara Tidholm