1989

Beatrice


Den mest fruktade och råbarkade sjökapten som någonsin seglat på de sju haven heter Mörck (Kenneth Mildoff). Han har inget intresse för sina två barn Johan och Lillan (Jonas Svensson och Maria Mansfeld) som bara har honom att ty sig till eftersom deras mor är död.

På sitt sätt tar han hand om barnen som får följa med honom på fullriggaren Beatrice som ska ut på en farlig seglats. Den här resan gäller ett vad där Mörck kan vinna tio tusen engelska guldmynt. Han ska hämta hem mat, drycker och saker som hör julen till från olika hamnar i världen. Till julafton ska de vara tillbaka.

Det är år 1889 och på skeppet måste man föra loggbok och skriva ner det som händer under resan. Vilka hamnar de besöker, hur vädret är och vad för last som tas ombord.

Johan och Lillan får inte kalla Kapten Mörck för far utan måste säga kapten. Som svar på en order måste de säga "Ja, kapten!".

Skeppskatten Jönsson (Göthe Fyhring) vet hur det går till på ett skepp och kan en massa sagor. Vore det inte för honom skulle hela resan bli ett elände för barnen. Under resans gång lär katten barnen saker om skeppet, de länder de besöker samt om besättningens skämt, skrönor och skrock. Johan lär sig till exempel säga att han har "utfodrat kölsvinet och vattnat kompassrosen".

Sjöfolk är grova i mun och barnen får höra historier som "matrosen som använde så grova ord att de fastnade i munnen på honom". Och Lillan träffar den bittra och elaka skeppsråttan som alltid säger "det skiter väl jag i!".

Under resans gång förändras Kapten Mörck och när de på julafton kommer hem med alla julens läckerheter, kommer barnen även hem med en "far".

Ulf Nilsson skrev manus och Sten Lundström regisserade.

Som lyssnare fick man en del nyttig information om hur livet ombord på ett segelskepp i slutet på 1800-talet kunde se ut.

Radioproducent: Sten Lundström
Bild: Leif Åbjörnsson