1990

Kråkan och Mamma Mu

Säkert är Mamma Mu den mest lekfulla och nyfikna ko som någonsin planerat en utflykt på cykel. Och hennes vän Kråkan är den mest självsäkra fågel som någonsin samlat på små och stora stenar.

Mamma Mu bor i bondens ladugård inte långt från granen där Kråkan har sitt bo högst upp i toppen. Varje dag träffas de. Och trots att de är så olika är de goda vänner. Just för att de är så olika händer det ofta spännande och häpnadsväckande saker när de träffas. Kråkan hävdar att han inte är rädd av sig, men vad ska han göra när Storkråkan knycker köttbullarna som barnen tappat i gräset? Mamma Mu kommer till undsättning förstås!

När Mamma Mu berättar för Kråkan om vad som händer inne i kossans magar när mjölken blir vit undrar Kråkan varför det inte blir grön mjölk. Kor äter ju gräs som är grönt. Han bestämmer sig för att skriva en bok om det.

När Mamma Mu en dag bjuder över Kråkan till ladugården flyger han dit iförd hjälm för att inte krocka med ett träd i mörkret. Det är "Mucia" i dag säger Mamma Mu. Kråkan säger att det heter Lucia och vill inte höra korna sjunga. När bondens fru kommer utklädd till Lucia med ljus i håret tror Kråkan att det är ett spöke och det blir kalabalik i ladugården.

Mamma Mu tycker att det roligaste med att åka bob är att ramla av. Kråkan glömmer att flyga och Mamma Mu åker rak slalom.

Julkalendern om "Kråkan och Mamma Mu" har skrivits av Jujja och Tomas Wieslander. Jujja gav även röst åt Mamma Mu. Kråkan spelades av Anders Ågren.

Mamma Mu och Kråkan har sitt ursprung i de barnvisor som Jujja och Tomas Wieslander gjorde i Vardagsgruppen i början av 80-talet. "Min lilla kråksång", "Vipp-på-rumpan-affärn" och "Tumme möter tumme" är några exempel på deras barnsånger.

Radioproducent: Jan Olof Norberg
Bild: Sven Nordqvist