1991

Bäjkån och Bällman

Bällman, den vackraste av alla påfåglar, är uppfödd bland höns vilket de aldrig låter honom glömma. Hönsen tar alla chanser att retas med honom. Bällman bor hos Bäjkån som är uppfinnare och tusenkonstnär och har ett brokigt förflutet som både sjöman och tältresare i Tyskland.

På den stökiga bakgården där de bor står en gammal bil som kan vara en Volvo PV och på dörren till verkstaden står det "Uppfinning pågår" på en skylt. Och det gör det, för jämnan. Nyligen har Bäjkån skapat en bildalmanacka, en lucka för varje dag. Den lugna friden på gården störs av mer eller mindre välkomna gäster. Brevis som kommer med paket är alltid välkommen, särskilt om paketet är bräckligt och innehåller semlor som Virginia har bakat.

En del besökare kommer bara fel, som ett gäng pensionärer och deras reseledare Julius. De befinner sig på en bussresa för att se fornminnen. En med skumma avsikter är mannen med hatten, och vad han kan prata! Han vill pracka på Bäjkån en broschyr över Paradisland för golfare och ordna ett finfint kontrakt på Bäjkåns hus och tomt. Kontraktet är bara finfint för mannen med hatten och Bällman kommer till undsättning i sista minuten.

Några hungriga vandrare tar sig in i uthuset och får av misstag med sig nytvättade långkalsonger i tron om att det är lutfisk. Och plötsligt står ett jätteskägg på tröskeln som hävdar att han är självaste Tomten som kört i diket med sin långtradare. En ytterst modern jultomte med andra ord. Efter en välbehövd vila lämnar han Bäjkåns hus i full fart genom skorstenen - av gammal vana.

Musik, sångtexter och manus är skrivna av Tomas Forssell, och han var också Bäjkån. Cathrine Westling spelade Bällman.

Radioproducent: Tomas Forssell
Bild: Gunna Grähs