1992

Joels jul

En märklig brödrost som påstår sig heta Harry sjunger gamla slagdängor och berättar decembersagan om Joel i 1992 års julkalender.

Joel är en pojke i mellanstadieåldern. Eftersom han fyller år i december, har namnsdag (Oskar) i december och det är julafton i december har han alltid sett december som en turmånad. Det här året glöms dock hans namnsdag bort, och pappa har slutat sjunga när han diskar.

Joel tröstar sig med sina djur, katten som ska få ungar, ökenråttan Rambo, Smådjurskören och Plåt & Plastorkestern. Matteläxan skjuter han upp för att spela Barbarians på sin Commodore.

Så råkar han bli bekant med Gustaf med F, en nästan två meter lång fyllepensionär som bor på Skurunäset. När Gustaf med F under en cykeltur gör en vurpa rakt in i buskarna tappar han ett brev. Joel måste leta rätt på vart han bor för att lämna tillbaka brevet. Sedan måsta han svara på ett brev från den nyinflyttade flickan Sara Komsaja där hon frågar chans på honom.

Gustaf med F har varit i Afrika och Joel får en riktig hajkäft av honom. Joel får veta allt om den underbara containern, om Rehema, Cedric och verkstaden som ska ge ny mening åt Gustafs liv. Kanske kan Joel få goda råd från Gustaf med F om hur hans pappa ska få ordning på sitt liv? Pappa är konstnär och målar så konstiga tavlor att ingen vill köpa dem. Och mamma borde kunna sluta röka, det skulle vara bra för hennes liv.

Joel och Gustaf med F förstår varandra mycket bra trots skillnad i storlek och ålder.

Håkan Rudehill skrev manus och Hasse Alatalo regisserade samt spelade brödrosten Harry. Joel och Sara spelas av Anton Ljungberg och Johanna Bergström.

Radioproducent: Hasse Alatalo
Bild: Christina Alvner