1993

Grod jul på Näsbrännan

Näsbränna gård i Nästäppa socken är en ödegård sedan den siste av bondens barn blev vuxen och flyttade till stan.

Men helt öde blev inte huset för nu härskar hustomtarna helt fritt i huset. Och finns det ett häftigare gäng än det som bor på Näsbrännan? Smörfrid Luva, en liten fet Gumma med fläckigt förkläde, och Kusbert Luva har valt att bosätta sig under köksgolvet. De har varit hustomtar på Näsbränna gård i flera hundra år. Och det bekymrar dem inte att de inte har något bondfolk att hålla ordning på.

På vinden bor de två små tomtarna Mazarina och Kanina Luva, de har svans för att de har troll i släkten. De tycker synd om alla som inte har svans för den kan man använda till mycket. De kan trolla och koka användbara mediciner. Pappa Grynvald Luva är konstnär och hela dagarna målar han tavlor med sin svans.

En fräsig släkting, Clint Luva, dyker upp på motorcykel klädd i slitna jeans, boots med kedjor och har leopardskinn runt sin tomteluva. Han äger AB Tomtekonsult. "Det är tajm för lite mera action på det här gamla plejset" säger han.

I taket på vinden hänger ett gäng fladdermöss och hela bunten heter Vesper Nilsson. En hel del bisarra aktiviteter bryter ut på Näsbränna gård under december. Men vem är den mystiska varelsen som lämnar fotspår av klövar efter sig? Och hur länge ska familjen Gustafsson som kommit för att fira jul på sina föräldrars gård stå ut med hela det häftiga gänget?

Katarina Mazetti skrev manus och regisserade och Erik Petersén gjorde musiken. Denna julkalender kom även ut i bokform.

Radioproducent: Katarina Mazetti
Bild: Karin Lundmark