1995

Hotell Pepparkaka

I sagoskogen ligger hotell Pepparkaka som är byggt av pepparkaka och sockerglasyr. Taket är täkt av färgade chokladpastiller. Tjugofyra rum finns att hyra ut, och varje rum bär på en sagas hemlighet. De som tar emot gästerna är Hans (Johan Ulveson) och Greta (Pia Johansson).

På hotellet har det bott många berömda gestalter ur sagans värld och dem berättar Hans och Greta gärna om. Alla sagorna presenteras i dramatiserad form. Den första nattgästen är en prinsessa med otroligt ömtålig hy, hon kan känna en liten ärta genom alla tjugo madrasserna i sängen! Något senare i kalendern får lyssnarna höra om fåfänga och enfald när Hans och Greta berättar sagan om "Kejsarens nya kläder".

Flera välkända klassiska sagor finns med i Hotellets gästbok, till exempel "Elddonet", "Den fula ankungen" och "Pomperipossa". Några sagor har varsamt moderniserats för att kunna förstås av dagens barn. Vem vet till exempel idag vad ett elddon är för något? I den sagan beskrivs en hund ha ögon stora som Globen. I den ursprungliga versionen hade hunden ögon stora som Runde Torn, en berömd byggnad i Köpenhamn som är fyra hundra år gammal.

Sagor från fjärran kulturer finns också med. I en afrikansk saga berättas om "Barnen i trädet", och "Den vita tranan" är en japansk folksaga.

På julafton berättas sagan om "Pappa Panov" som hjälper de minsta och fattigaste i byn, och den bygger på Nya testamentet i Bibeln.

Skådespelarna som hörs är: Jan Nygren, Gunvor Pontén, Jessika Zandén, Pontus Gustafsson, Magdalena Johannesson och Fredrik Myrberg. Hans Ernback regisserade, för musiken svarade Lars In de Betou.

Radioproducent: Moa Hanning
Bild: Anna Walfridsson