1996

Bråkar och Johanna

Det är första advent när Johanna (Lisa Wedin) följer med morfar (Harry Nyman) för att samla granris och märka ut årets julgran. Det är en härlig dag. Men plötsligt händer något!

Johanna faller ned genom ett hål i snön och landar i en mörk håla. Hjälp! Något varmt och lurvigt med sträv tunga slickar hennes kind. Hon har landat i ett björnide! När hon slutat skrika upptäcker hon att björnen kan prata så att hon förstår. Han heter Bråkar och vill inget hellre än att vara snäll och det dröjer inte länge innan de blir vänner.

Bråkar följer med Johanna till gården. Efter att ha övertygat mamma och pappa (Anna Azcárate och Göran Forsmark) att Bråkar är snäll får han stanna. Byns skvallerkärring Mina-Stina (Hanna Engdahl) har redan hört rykten om björnen och snart bryter allmän kalabalik ut. Polis Pettersson kommer med ett gevär i näven och han skjuter. Är Bråkar död? Johanna är tröstlös.

Björnen som talar genom Johanna blir dock en stor sensation och Bråkar hamnar på första sidan i alla Sveriges tidningar. Det kommer folk från hela världen för att se Bråkar.

Cirkusdirektör Apfelstrudel (Staffan Göthe) försöker med alla knep få med Bråkar i sin cirkus för att tjäna pengar på honom. Det blir dags för operation fritagning och morfar och Anna har en plan.

Alltihop blir mest tröttsamt för Bråkar som börjar längta hem till sitt vinteride och Johanna inser att en björn har rätt till sin vintersömn.

Berättelsen innehåller mycket sång och musik. Manus och musik är skrivna av Geirr Lystrup.

Radioproducent: Ingela Lekfalk
Bild: Malgorzata Piotrowska